Harta site-ului
Ajutor
Transparența în procesul decizional din cadrul Consiliului raional Dubăsari în anul 2021
Transparența în procesul decizional din cadrul Consiliului raional Dubăsari în anul 2021

Consiliul raional Dubăsari în anul 2021 a activat în conformitate cu prevederile legale, totodată, reieșind și din situația complicată în legătură cu răspândirea pandemiei Covid-19,dar și a altor circumstanțe dictate de aceasta sau alți factori.
Astfel, în decursul anului 2021, Consiliul raional s-a întrunit în 6 ședințe, dintre care:
3 ordinare:
-05.02.21
-19.11.21
-28.12.21
 și 3 extraordinare:
-11.01.21
-31.03.21
-21.09.21.
 O ședință care a fost convocată pe data de 18.01.2021 n-a fost documentată.
În discuție, dezbateri, de către consilierii raionali au fost puse 71 proiecte de decizii, fiind aprobate, adoptate 69 dintre ele, 1 fiind respinsă spre reexaminare,iar 1 substituită cu o altă decizie
Întru executarea prevederilor Legii nr. 239/2008 privind transparența în procesul decizional, Hotărârii Guvernului nr. 967/2016 ,,Cu privire la mecanismul de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional”, Deciziei Consiliului raional nr. 01-02 din 22.01.2019 ,,Cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare a procesului de transparență decizională în cadrul Consiliului raional” de către subdiviziunile – autor ale proiectelor de decizie au fost organizate dezbateri publice la 8 proiecte de decizii cu prezența fizică a persoanelor interesate.
În scopul informării, consultării cetățenilor, altor părți interesate în procesul de elaborare și de adoptare a deciziilor, 69 proiecte de decizii au fost supuse consultărilor publice generale.
Majoritatea proiectelor de decizii au fost publicate în timp pe pagina web a Consiliului raional Dubăsari, materialele au fost repartizate consilierilor raionali, părților interesate, recomandările și propunerile înaintate fiind puse în discuție de către cele cinci comisii de specialitate ,în cadrul a 20 de ședințe ale acestora ,fiind avizate și înaintate Consiliului raional pentru examinare și aprobare.
Toate deciziile aprobate de către Consiliul raional au fost aduse la cunoștința publică, au fost plasate în Registrul de stat al actelor locale, pe pagina web a Consiliului raional, Secțiunea ,,Deciziile Consiliului raional”, și repartizate spre executare responsabililor din cadrul autorității executive.
Conform Registrului de evidență privind realizarea deciziilor Consiliului raional Dubăsari, aprobate în anul 2021, informațiilor prezentate de către responsabilii de executare a acestora, 55, din cele 69 decizii aprobate de către Consiliul raional,  au fost executate.
Două decizii ale Consiliului raional (nr.2/2 din 05.02.21 „Cu privire la asigurarea măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale  în caz de pericol sau declanșare a situațiilor excepționale,incendiilor pe teritoriul raionului „ și nr.5/15 din 19.11.21 „Cu privire la expunerea la licitația de vânzare a unei unități de transport „) n-au fost executate din diferite motive,fiind luate la control de către responsabili pentru a fi realizate.
Totodată, menționăm că 7 decizii ale Consiliului raional au fost notificate de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat,invocând faptul că acestea au fost adoptate cu abateri de la legislația în vigoare, dintre care,prin Decizia Consiliului raional nr.5/6 din 19.11.21 „ Cu privire la abrogarea unor decizii,operarea unor modificări și completări în unele decizii ale Consiliului raional notificate de către OTCS”, 3 au fost abrogate:
-nr.12 din 11.01.2021 „ Cu privire la acordarea unor împuterniciri”
-nr.2/12 din 05.02.21 „ Cu privire la unele modificări țn Decizia Consiliului raional nr.1/2 din11.01.21”
-nr.2/13 din 05.02.2021 „Cu privire la instituirea Comisiei de disciplină a Consiliului raional”.
.
-Tot prin aceeași Decizie au fost operate unele completări și modificări în Decizia Consiliului raional nr. 1/7 din 11.01.2021 “ Cu privire la aprobarea unui proiect investițional”
-Decizia nr.4/2 din 21.09.2021 “Cu privire la activitatea vicepreședintelui raionului ,responsabil de domeniul investiții,agricultură și industrie” a fost menținută prin Decizia nominalizată a Consiliului raional și se află în proces de examinare în contenciosul administrativ.
La fel, de către OTCS au fost notificate 2 decizii ale Consiliului raional din 28.09.21:
-nr.6/8 (pct.7 din anexa 2) “Cu privire la aprobarea Programului raional de reparație și întreținere a drumurilor publice locale de interes raional pentru anul 2022,finanțat din Fondul rutier” și urmează să fie pusă spre examinare și modificare la ședința Consiliului raional.
-nr.6/13 „Cu privire la acordarea premiului anual”,care în rezultatul răspunsului la notificare și argumentărilor,că aceasta a fost adoptată de către Consiliul raional în condiții legale,a fost retrasă de către OTCS ,iar decizia stabilită ca act legal.  
   7 decizii se află în proces  de executare, termenii de executare a cărora durează în timp, cum ar fi: programe de activitate și acțiuni, activități ale unor instituții, unele puncte din cadrul acestora, ce țin de competența Autorității executive, instituțiilor și serviciilor publice din subordinea Consiliului raional fiind realizate.
Una din deciziile aprobate - nr.1/6 din 11.01.21 “Cu privire la suspendarea din funcția de președinte de raion a dlui Gr.Filipov “ a fost anulată prin Hotărârea instanței de judecată.
Toate deciziile sânt la controlul subdiviziunilor, responsabililor până la executarea definitivă a acestora.
În vederea participării active a societății civile în procesul decizional, totodată ținem să menționăm și să aducem la cunoștință, că proiectele de decizii și materialele aferente ale acestora, preconizate pentru examinare în cadrul ședințelor Consiliului raional, le puteți găsi pe adresa: s.Cosnita, raionul Dubăsari, Consiliul raional Dubăsari , str.Păcii 70, pagina web oficială a Consiliului raional Dubăsari, www.dubasari.md, Transparenţa decizională, secţiunea ,,Proiecte de decizii”, sau de la subdiviziunea –autor al proiectului de decizie, datele de contact ale cărora le puteți găsi la Secțiunea ,,Anunț privind inițierea elaborării proiectelor de decizii” și ,,Anunț de organizare a consultărilor publice a proiectelor de decizie”.

Registru Decizii 2021

 
Maria JIMBEI,
Secretarul Consiliului raional Dubăsari


 


 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Comentarii
Contact
MD-4572, Republica Moldova,
raionul Dubăsari, satul Coşniţa, str. Păcii 70.

E-mail:  www.consiliudubasari@gmail.com

Transparența în procesul decizional din cadrul Consiliului raional Dubăsari în anul 2021 - Consiliul Raional Dubăsari

дубоссарский районный совет

Aдрес Дубоссарского Районного Совета

дубоссарский районный совет, Aдрес Дубоссарского Районного Совета,

descmeta

descmeta